Als zelfstandige zorgverlener (zzp'er) in de zorgsector is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van het fiscale kader dat van toepassing is op jouw onderneming. Op deze pagina gaan we dieper in op het fiscale landschap voor zzp'ers in de zorg en bieden we waardevolle inzichten om jou te helpen jouw financiën op orde te houden en te optimaliseren.

Het belang van fiscale kennis voor zzp'ers in de zorg

Als zzp'er in de zorg heb je te maken met specifieke fiscale regels en voordelen. Het is van belang om te begrijpen hoe je optimaal gebruik kunt maken van deze voordelen en tegelijkertijd te voldoen aan de fiscale verplichtingen. Een gedegen kennis van het fiscale kader stelt je in staat om jouw inkomsten te maximaliseren en eventuele risico's te minimaliseren. Kies voor De kroon Adviseurs als jouw partner en verzeker jezelf van de expertise die nodig is om jouw financiële welzijn te optimaliseren.

Inkomstenbelasting en omzetbelasting in de zorg

Het fiscale kader voor zzp'ers in de zorg omvat onder andere inkomstenbelasting en omzetbelasting (BTW). We bespreken hoe deze belastingen van invloed zijn op jouw financiën en welke stappen je kunt nemen om jouw fiscale verplichtingen correct te vervullen. Ook kijken we naar mogelijke vrijstellingen en kortingsregelingen die voor jou van toepassing kunnen zijn.

Zorgvuldige boekhouding voor zzp'ers

Een essentieel onderdeel van het fiscale kader voor zzp'ers in de zorg is een nauwkeurige en overzichtelijke boekhouding. We bieden inzichten in hoe je jouw financiële gegevens kunt bijhouden en organiseren, inclusief het gebruik van boekhoudsoftware die speciaal is ontworpen voor zorgverleners. Een efficiënte boekhouding bespaart niet alleen tijd, maar helpt je ook om fiscale voordelen te maximaliseren.

Bekijk abonnementen

  • 25+ jaar ervaring
  • Compleet dienstenpakket
  • Persoonlijke & innovatieve aanpak
  • Op maat gemaakt advies

Fiscale rechtsbijstand en belastingprocedures

Het kan voorkomen dat je te maken krijgt met fiscale geschillen of vraagstukken met betrekking tot jouw zelfstandigheid als zorgverlener. We bespreken hoe fiscale rechtsbijstand je kan helpen bij het beoordelen van jouw ondernemersstatus en hoe je belastingprocedures kunt voeren op basis van "no cure, no pay" om jouw rechten te behouden.

Financiële planning en coaching voor zzp'ers in de zorg

Om jouw financiële gezondheid te waarborgen, bieden we inzicht in het belang van financiële planning voor jouw privé-huishouding en jouw onderneming. Ontdek hoe je financiële prognoses kunt opstellen, jouw bedrijfsverzekeringen kunt beheren en jouw oudedagsvoorziening kunt plannen. Daarnaast bieden we financiële coaching en advies om jou te helpen jouw financiële doelen te bereiken.

Kies het juiste boekhoudpakket voor jouw zorgonderneming

Nu je meer inzicht heeft gekregen in het fiscale kader voor zzp'ers in de zorg, is het tijd om actie te ondernemen. Kies het juiste boekhoudpakket dat bij jouw behoeften past en zorg ervoor dat jouw financiën op orde zijn. Bij De Kroon Adviseurs bieden we speciale boekhoudsoftware die is afgestemd op zorgverleners. 

Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij jou kunnen helpen jouw financiële zaken te beheren en te optimaliseren, zodat jij je kunt richten op wat echt belangrijk is: het leveren van hoogwaardige zorg aan jouw cliënten.


Veelgestelde vragen over fiscale kader zzp in de zorg


Welke fiscale verplichtingen heb ik als zzp'er in de zorg?
Als zzp'er in de zorg heb je onder andere te maken met inkomstenbelasting en omzetbelasting (BTW), indien van toepassing. Je moet jouw inkomsten aangeven bij de Belastingdienst en eventueel BTW afdragen, afhankelijk van jouw diensten en omzet. Het is belangrijk om een goede boekhouding bij te houden en tijdig jouw belastingaangiften te doen.

Kom ik in aanmerking voor belastingvoordelen als zzp'er in de zorg?
Ja, er zijn specifieke belastingvoordelen voor zzp'ers in de zorg, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Deze kunnen jouw belastingdruk verlagen. Het is raadzaam om te kijken welke regelingen op jou van toepassing zijn en hoe je hiervan kunt profiteren.

Moet ik BTW (omzetbelasting) in rekening brengen aan mijn cliënten?
Als zorgverlener zijn je diensten in beginsel vrijgesteld van BTW (omzetbelasting) en mag je geen BTW in rekening brengen bij jouw opdrachtgevers. Heb je toch diensten die wel belast zijn met BTW, dan kan je hiervoor alsnog een vrijstelling voor aanvragen als deze belaste omzet minder is dan € 20.000 per kalenderjaar.

Hoe kan ik mijn boekhouding als ZZP'er in de zorg efficiënt bijhouden?
Je kunt jouw boekhouding efficiënt bijhouden door gebruik te maken van boekhoudsoftware speciaal ontworpen voor zorgverleners. Hiermee kun je eenvoudig jouw inkomsten en uitgaven registreren en heb je direct inzicht in jouw financiële situatie. Een goede boekhouding helpt ook bij het voldoen aan jouw fiscale verplichtingen.

Wat moet ik doen als ik twijfel over mijn fiscale status als zelfstandige zorgverlener?
Als je twijfels heeft over jouw fiscale status, is het verstandig om professioneel advies in te winnen. Een fiscaal adviseur kan jouw situatie beoordelen en je begeleiden bij eventuele stappen om jouw status als zelfstandige te bevestigen. Fiscale rechtsbijstand kan ook van pas komen als er geschillen ontstaan.

Hoe kan financiële planning mij als zzp'er in de zorg helpen?
Financiële planning is essentieel om jouw persoonlijke financiën en jouw bedrijf op lange termijn te beheren. Het helpt je bij het stellen van financiële doelen, het opstellen van budgetten en het plannen van jouw oudedagsvoorziening. Een financieel adviseur kan je hierbij ondersteunen en helpen bij het nemen van verstandige financiële beslissingen.

Welke boekhoudpakketten zijn geschikt voor zzp'ers in de zorg?
Er zijn verschillende boekhoudpakketten beschikbaar die speciaal zijn afgestemd op de behoeften van zzp'ers in de zorg. Bij De Kroon Adviseurs bieden we boekhoudsoftware die eenvoudig en overzichtelijk is, waardoor je jouw financiën effectief kunt beheren. Neem contact met ons op voor meer informatie over onze boekhoudoplossingen.
Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op! Contact opnemen
Hallo, waarmee kunnen we je helpen?