Als zorgverlener voer je zorgopdrachten uit voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en andere zorgorganisaties. Nadat je je opdracht hebt voltooid stuur je de zorginstelling een factuur met een betalingstermijn van 14 dagen maar vaak van 30 dagen (dit eisen de zorginstellingen vaak).
Je verwacht dat de zorginstelling netjes op tijd het volledige bedrag aan je betaald.

Echter, tegenwoordig is dat niet meer zo vanzelfsprekend. Veel zorginstellingen verkeren tegenwoordig in financieel zwaar weer, waardoor de facturen steeds later worden betaald of zelfs op een gegeven moment helemaal niet meer.

Om deze betalingsrisico’s te vermijden én om gewoon simpelweg sneller je geld te krijgen voor jouw werkzaamheden, kan je kijken of factoring iets is voor jou.

Bij factoring verkoopt jij jouw factuur aan een factoringmaatschappij. Voordat de factor dit doet controleert zij eerst de zorginstelling die de factuur moet betalen of deze (in ieder geval op dat moment) kredietwaardig is. Als de factor de kredietwaardigheid goedkeurt, dan neemt de factor jouw factuur over. Het debiteurenrisico wordt dan door de factor overgenomen en wordt het risico van een faillissement (van de zorginstelling) verzekerd.

De factor betaalt dan aan jouw binnen 24 uur of zelfs sneller een bepaald percentage van het oorspronkelijke factuurbedrag uit. Dit percentage kan liggen tussen 80% en zelfs 100% van het factuurbedrag.

Klinkt ideaal natuurlijk, maar zoals je weet geld lenen kost geld, maar factoring kost ook geld.
De factor fee wordt bepaald als een percentage van het factuurbedrag. De hoogte van de factor fee hangt af van de omzet van de facturen, het risicoprofiel van de debiteur, de gehanteerde betalingstermijn en hoeveel er wordt voorgefinancierd (80 – 100%). De factor fee zal in het algemeen liggen tussen 1,5% tot 5% van het factuurbedrag.

Heb je goed betalende debiteuren, en is je omzet goed, en hanteer je een korte betalingstermijn (van bijvoorbeeld 14 dagen), hoe lager de factor fee zal worden.

Rekenvoorbeeld factoring (van freelancefactoring)

Factuurbedrag € 2.500,00
BTW 21%` €     525,00
Factuurbedrag inclusief BTW € 3.025,00

Factor fee 3% €        90,75
BTW 21% €        19,06
Factor fee inclusief BTW €      109,81

Jij krijgt uiteindelijk uitbetaald:

Factuurbedrag inclusief BTW € 3.025,00
Minus ingehouden factor fee €     109,81
Per saldo te ontvangen € 2.915,19

Er zijn tegenwoordig verschillende factoringmaatschappijen die zich bezighouden met factoring van zzp-ers en zelfs van zorgverleners in het bijzonder. Een tweetal factoringmaatschappijen zijn bijvoorbeeld  https://freelancefactoring.com/ en www.payfix.nl

 

  • 25+ jaar ervaring
  • Compleet dienstenpakket
  • Persoonlijke & innovatieve aanpak
  • Op maat gemaakt advies
de kroon adviseurs
Download het gratis e-book
Download het gratis e-book
Hallo, waarmee kunnen we je helpen?