Als u een eigen woning heeft, dan heeft u door de te betalen hypotheekrente recht op een teruggaaf inkomstenbelasting. Om deze voorlopige teruggaaf te ontvangen, dient u een voorlopige aangifte in te dienen. Deze voorlopige aangifte (of wel het aanvragen van een voorlopige teruggaaf) kunt u zelf doen of via een belastingadviesbureau.
 

1. Zelf een voorlopige teruggaaf aanvragen of wijzigen

Om een voorlopige teruggaaf aan te vragen moet u inloggen op Mijn Belastingdienst.

U logt in met uw DigiD en u komt in Mijn Belastingdienstomgeving. Hier klikt u op 'Inkomstenbelasting' en vervolgens op '2023'. Kies daarna voor 'Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling'. U kunt vervolgens beginnen met de aanvraag voor de voorlopige aanslag 2023.

Invullen door de belastingdienst
Als uw situatie van dit belastingjaar gelijk is met de situatie van 2 jaar geleden, dan kunt u kiezen voor de mogelijkheid om de belastingdienst de gegevens van uw aangifte van 2 jaar geleden te laten invullen in uw aanvraag. Als u dit wilt dan kiest u "Ja" bij de vraag "Wilt u dat wij de gegevens die we vooraf hebben ingevuld in uw aangifte over 2021 ook voor u invullen voor dit formulier?" Controleer echter altijd een vooraf door de belastingdienst ingevulde aangifte of aanvraag.Zelf alles nieuw invullen
 Als uw situatie van 2 jaar geleden geheel anders is dan het huidige belastingjaar, dan is het verstandig om alle gegevens zelf in te vullen. Zorg er altijd voor dat u de gegevens (eventueel tussentijds) opslaat, door op "opslaan" te klikken.  


2. Door een belastingadviesbureau

De Kroon Adviseurs kan als belastingadviesbureau uw voorlopige teruggaaf aanvragen of wijzigen. Met ons eigen aangiftesoftware hebben wij een rechtstreekse digitale verbinding met de belastingdienst. U kunt aan ons doorgeven hoe hoog u uw voorlopige teruggaaf wilt hebben. Ook kunt u uw voorlopige teruggaaf door ons laten wijzigen. Dit kan zowel een aanpassing naar beneden zijn als naar boven. Na indiening van de voorlopige aangifte ontvangt u binnen een aantal weken bericht van de belastingdienst omtrent de nieuwe of gewijzigde voorlopige teruggaaf.
  • 25+ jaar ervaring
  • Compleet dienstenpakket
  • Persoonlijke & innovatieve aanpak
  • Op maat gemaakt advies
de kroon adviseurs
Download het gratis e-book
Download het gratis e-book
Hallo, waarmee kunnen we je helpen?