Fiets in privé

Indien de fiets in privé is aangeschaft, dan mag u per zakelijk verreden kilometer een vergoeding in aftrek brengen van € 0,21 per kilometer (2023) Als u deze kilometervergoeding toepast, dan mag u echter geen enkele andere fietskosten in mindering brengen op uw winst.

Als de fiets op uw privé naam staat, dan geldt het volgende.

Indien u de privé-fiets gebruikt om te rijden naar de zorglocatie (zorginstelling of woning zorgvrager), dan zijn deze kilometers aan te merken als zakelijk verreden kilometers.

Dus stel, de afstand naar de zorglocatie bedraagt voor de zorgverlener 10 kilometer heen en 10 kilometer terug, dan mag u als zorgverlener als aftrekbare kosten in aanmerking nemen:
(10+10) x € 0,21 = 20 x € 0,21 = € 4.20

Voor toepassing van deze aftrek moet u wel in uw agenda bijhouden waar u naartoe gaat, wanneer en hoeveel kilometers (heen en weer) u gereden heeft.


Fiets op naam van de zaak

Ook indien de fiets op naam van de zaak wordt gezet, kan de zorgverlener alle werkelijk gemaakte kosten in aftrek brengen zowel de kosten gemaakt voor zakelijke ritten als voor de privé-ritten. 
Koopt de zorgverlener een fiets op naam van de zaak, die een aanschafprijs heeft van € 450 of meer en zij gebruikt de fiets minimaal 10% voor haar zorgwerkzaamheden, dan kan zij  de fiets op haar balans zetten (tot haar ondernemingsvermogen rekenen).
In dat geval kan zij álle werkelijk gemaakte kosten, en zowel privé als zakelijke gemaakte kosten, als aftrekbare kosten in mindering brengen op haar winst.

Correctie voor privégebruik
Ook hier dient zij echter wel een correctie aan te brengen voor het privégebruik. De privé bijtelling bedraagt 7% van  over de consumentenadviesprijs van de fiets en accessoires (inclusief btw). Voor de bijtelling wordt geen onderscheid tussen de verschillende soorten fietsen. De 7% bijtelling geldt dus zowel voor een gewone fiets, een elektrische fiets of een speed-pedelec.
  • 25+ jaar ervaring
  • Compleet dienstenpakket
  • Persoonlijke & innovatieve aanpak
  • Op maat gemaakt advies
de kroon adviseurs
Download het gratis e-book
Download het gratis e-book
Hallo, waarmee kunnen we je helpen?