Indien u van de belastingdienst een aangiftebrief hebt ontvangen voor de inkomstenbelasting, dan bent u verplicht om aangifte te doen. Zelfs als u geen inkomsten heeft genoten in dat jaar.

Wat zijn de gevolgen van het te laat of niet indienen van uw aangifte inkomstenbelasting?

Aangifte te laat ingediend
In de aangiftebrief staat vermeld voor welke datum u de aangifte moet inleveren.
Als u de aangifte niet op tijd indient, ontvangt u eerst nog een herinnering. In deze herinnering staat vermeld dat u binnen een bepaalde periode alsnog aangifte moet doen. Als u de aangifte te laat heeft ingediend, dan kan de belastingdienst uitstel voor het volgende jaar afwijzen.

Laat u ook de herinneringstermijn verlopen, dan ontvangt u een aanmaning, waarin u nog de gelegenheid wordt gegeven om binnen 10 werkdagen de aangifte alsnog in te dienen. Als u de aangifte dan nog steeds niet hebt ingediend, dan moet u een aangifteverzuimboete betalen van minimaal € 385. Als u meerdere keren te laat aangifte hebt gedaan, dan kan deze verzuimboete zelfs oplopen tot maximaal € 5.514. Daarnaast kan de belastingdienst de uitbetaling van uw toeslagen en uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten. 


Helemaal geen aangifte
Als u ten slotte helemaal geen aangifte indient, dan zal de belastingdienst u uiteindelijk zelf een aanslag opleggen (een navorderingsaanslag). De belastingdienst gaat dan zelf een schatting van uw inkomen maken. Over dit geschatte inkomen wordt dan de te betalen inkomstenbelasting berekend. 
  • 25+ jaar ervaring
  • Compleet dienstenpakket
  • Persoonlijke & innovatieve aanpak
  • Op maat gemaakt advies
de kroon adviseurs
Download het gratis e-book
Download het gratis e-book
Hallo, waarmee kunnen we je helpen?