Als zzp'er in de zorg heb je een cruciale rol in de gezondheidszorg. Of je nu als verpleegkundige, thuiszorgmedewerker, of een andere zorgprofessional werkt, jouw toewijding aan het welzijn van anderen verdient waardering. Maar als zzp'er in de zorg, zijn er ook financiële verantwoordelijkheden die je moet nakomen, met inbegrip van de specifieke belastingregels van de Belastingdienst.

Bij De Kroon Adviseurs begrijpen we de unieke behoeften van zzp'ers in de zorgsector, met name als het gaat om de relatie tussen een zzp'er in de zorg en de Belastingdienst. Daarom hebben we speciaal voor jou boekhoudsoftware ontwikkeld die je in staat stelt om je financiën gemakkelijk en efficiënt te beheren. Of je nu net begint als zzp'er in de zorg of al jarenlange ervaring hebt, onze software is ontworpen om jou te ondersteunen in elke fase van je onderneming.

Onze boekhoudsoftware voor zzp'ers in de zorg

Onze boekhoudsoftware is intuïtief en gebruiksvriendelijk, zelfs als je geen financiële achtergrond hebt. Hier zijn enkele van de functies en voordelen die je kunt verwachten:

 1. Overzichtelijke financiële planning: Met onze software kun je moeiteloos je financiële planning opstellen en bijhouden. Dit helpt je om je inkomsten en uitgaven te beheren, en je kunt altijd zien hoe je ervoor staat.
 2. Belastingaangifte vereenvoudigd: De Belastingdienst heeft specifieke eisen voor zzp'ers in de zorg. Onze software is geoptimaliseerd om je te helpen bij het voldoen aan deze eisen en het indienen van je belastingaangifte zonder gedoe.
 3. Facturatie en inkomstenbeheer: Je kunt eenvoudig facturen genereren en bijhouden welke inkomsten je hebt ontvangen. Dit helpt je om openstaande betalingen te volgen en ervoor te zorgen dat je al het geld krijgt waar je recht op hebt.
 4. Kostenbeheer: Houd je zakelijke kosten bij en krijg inzicht in waar je geld naartoe gaat. Dit kan je helpen om kosten te besparen en je winst te vergroten.
 5. Klantenbeheer: Beheer je klantgegevens en zorg ervoor dat je altijd in contact blijft met je cliënten.

Belasting vrijstelling voor zzp'ers in de zorg

Zorgverleners zijn voor het verrichten van hun diensten in beginsel (er zijn namelijk uitzonderingen) vrijgesteld van omzetbelasting. Dit betekent dat je geen BTW in rekening mag brengen aan jouw opdrachtgevers (de zorginstelling of jouw patiënten). Dit is door de wetgever ingevoerd om de kosten in de zorg zo laag mogelijk te houden.

Op zich is dit dus een voordeel voor de zorgverlener. Echter het nadeel is wel dat je de BTW in jouw aankopen niet terug kan vragen van de belastingdienst. Een voordeel is weer wel dat de BTW in jouw aankoop als kost in mindering mag brengen van jouw winst. Dus je betaalt dan wel minder inkomstenbelasting

Dus belangrijk om te onthouden:
 • Je mag geen btw berekenen over jouw diensten als je bent vrijgesteld.
 • Over jouw inkoop van materialen en apparatuur kan je geen btw terugvragen.
 • De totale inkoop (inclusief btw) is echter aftrekbaar van jouw winst.

Met deze informatie ben je beter voorbereid op jouw fiscale verplichtingen en kun je de voordelen van jouw btw-vrijstelling in de zorg optimaal benutten.

Financiële coaching met ons VIP abonnement

Bij De Kroon Adviseurs gaan we een stap verder om je te ondersteunen in je financiële succes, met bijzondere aandacht voor de relatie tussen zzp'ers in de zorg en de Belastingdienst. Met ons VIP abonnement krijg je toegang tot financiële coaching. Onze experts staan klaar om je persoonlijk advies te geven en je te begeleiden bij het optimaliseren van je financiële situatie, met inachtneming van de belastingvoorschriften die voor zzp'ers in de zorg gelden. Of je nu wilt groeien, investeren, of gewoon je financiële doelen wilt bereiken, we zijn er om je te helpen.
 • 25+ jaar ervaring
 • Compleet dienstenpakket
 • Persoonlijke & innovatieve aanpak
 • Op maat gemaakt advies

Hoe zit het met de omzetbelasting zzp zorg?

Hoewel je als zzp’er in de zorg profiteert van een btw-vrijstelling, is het cruciaal dat je jouw financiën nauwgezet beheert. Een gestructureerde en gedetailleerde administratie zorgt ervoor dat je altijd een duidelijk beeld hebt van jouw inkomsten en uitgaven, wat essentieel is voor een soepele omgang met de belastingdienst. Een veelgehoorde aanbeveling is om jouw zakelijke en privétransacties strikt gescheiden te houden. Hoe? Door gebruik te maken van een zakelijke bankrekening. Dit biedt niet alleen een helder overzicht, maar maakt het doen van jouw belastingaangifte als zzp'er in de zorg ook een stuk overzichtelijker en eenvoudiger.  

Hoeveel belasting moet ik betalen als zzp’er in de zorg?

Als zelfstandige zorgondernemer ben je in beginsel vrijgesteld van btw, maar je dient wel inkomstenbelasting te betalen. Het bedrag dat je moet betalen, hangt af van jouw belastbaar inkomen en het geldende tarief van de belastingdienst. Voor 2023 geldt voor inkomens tot €73.031 een tarief van 36,93%. Als jouw inkomen hoger is dan dit bedrag, dan geldt er een tarief van 49,50%. Maar voordat je deze percentages betaalt als zzp'er in de zorg, kun je gebruik maken van diverse aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek.

Wat kun je als zzp’er in de zorg aftrekbaar maken volgens belastingdienst?

Er zijn diverse aftrekposten beschikbaar speciaal voor ondernemers. Je kunt denken aan de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-vrijstelling en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Ook is de premie voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering eveneens aftrekbaar. Mocht je gebruik maken van de diensten van De Kroon Adviseurs, zoals onze abonnementen; Easy, Pro en VIP, dan zijn deze kosten ook voor jou aftrekbaar.

Waarom De Kroon Adviseurs dé keuze is voor zzp’ers in de zorg

In de zorgsector als zzp’er actief zijn, brengt unieke fiscale uitdagingen met zich mee, zeker wanneer het gaat om richtlijnen van de belastingdienst. Het is cruciaal om een partner te hebben die deze uitdagingen begrijpt en je door het complexe landschap kan leiden. Dat is precies waar De Kroon Adviseurs in excelleert.

Wat maakt ons anders?

 • Mensen eerst: Je staat centraal in onze aanpak. Wij geloven in het opbouwen van langdurige relaties op basis van vertrouwen en wederzijds respect.
 • Actuele kennis: We zorgen ervoor dat je op de hoogte blijft van de meest recente fiscale veranderingen, met een focus op zelfstandige zorgverleners, rekening houdend met de regelgeving van de Belastingdienst.
 • Innovatie: We lopen voorop als het gaat om het bieden van de meest actuele en beste oplossingen in de zorgsector.  

Onze diensten
Kies uit onze drie abonnementen - Easy, Pro, of VIP - en krijg een oplossing voor elke fiscale uitdaging. Of je nu volledige administratieve ondersteuning nodig hebt of intensief fiscaal-juridisch advies, wij staan klaar om je te helpen. Als zzp’er in de zorg wil jij je richten op jouw vak en patiënten, niet op de fijne kneepjes van de belastingwetgeving. Laat dat over aan de experts van De Kroon Adviseurs en zorg ervoor dat je elk fiscaal voordeel als zzp'er in de zorg optimaal benut. Jouw financiële welzijn is onze prioriteit, en wij zorgen ervoor dat je voldoet aan de eisen van de belastingdienst.

Begin vandaag nog met De Kroon Adviseurs
Met onze boekhoudsoftware en financiële coaching kun je met vertrouwen je zzp’er avontuur in de zorgsector voortzetten, met volledige naleving van de belastingregels van de Belastingdienst. Laat ons je ondersteunen bij je financiële planning, zodat jij je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: het bieden van de best mogelijke zorg aan je cliënten.

Schrijf je vandaag in voor een van onze abonnementen - Easy, Pro, of VIP - en ervaar het gemak van De Kroon Adviseurs, terwijl we je begeleiden bij de relatie tussen zzp'ers in de zorg en de Belastingdienst. Samen zorgen we ervoor dat jouw financiën in goede handen zijn, zodat jij je kunt richten op wat je het liefste doet: zorg verlenen.

Neem contact met ons op voor meer informatie, een vrijblijvend adviesgesprek of om je abonnement te starten. We kijken ernaar uit om je te ondersteunen op je reis naar financiële zekerheid als zzp'er in de zorg, met inachtneming van de voorschriften van de Belastingdienst.
Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op! Contact opnemen
Veelgestelde vragen
Ben ik als zorgverlener altijd vrijgesteld van Omzetbelasting?

Veel zorgverleners gaan ervan uit dat al hun zorgwerkzaamheden zijn vrijgesteld van BTW. Dit is echter niet altijd het geval. Indien jouw opdrachtgever niet de zorginstelling is, maar een bemiddelingsbureau dan zijn jouw zorgwerkzaamheden niet vrijgesteld van BTW. Ook kan het zijn dat een zorginstelling wel jouw opdrachtgever is, maar dat je werkzaamheden verricht die niet overeenkomen met je opleiding en diploma. Ook dan zijn jouw diensten niet vrijgesteld van BTW.

Hallo, waarmee kunnen we je helpen?