Als zzp'er in de zorgsector geniet je van de vrijheid om jouw eigen pad te volgen en jouw eigen praktijk te runnen. Maar net als elk ander beroep heeft het werken als zelfstandige zorgverlener zijn voor- en nadelen. Op deze pagina verkennen we de verschillende aspecten van het zelfstandig ondernemerschap in de zorg en bieden we inzicht in wat je kunt verwachten.

Voordelen voor zzp'ers in de zorg

Als zelfstandige zorgverlener geniet je van talloze voordelen, waaronder:

 • Vrijheid en flexibiliteit: Als zzp'er heb je de vrijheid om jouw eigen werktijden en -locaties te bepalen. Dit biedt de flexibiliteit om jouw werk aan te passen aan jouw persoonlijke behoeften.
 • Eigen baas: Je bent de baas over jouw eigen zorgonderneming. Je neemt beslissingen over jouw onderneming en hoe je jouw diensten aanbiedt.
 • Directe klantrelatie: Als zelfstandige zorgverlener heb je direct contact met jouw cliënten, wat kan leiden tot sterkere relaties en meer persoonlijke zorg.
 • Kans op hoger inkomen: Afhankelijk van jouw specialisatie en klantenbestand, kun je als zzp'er in de zorg een hoger inkomen genereren dan in loondienst.
 • Belastingvoordelen: Er zijn fiscale voordelen verbonden aan het zzp'er zijn, zoals aftrek van alle zakelijke kosten, zelfstandigenaftrek, startersaftrek, MKB-vrijstelling en de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
 • Zelfstandige ontwikkeling en groei: Als zzp'er heb je volledige controle over jouw professionele ontwikkeling en groei. Je kunt zelf beslissen welke specialisaties je wilt nastreven, welke bijscholing je wilt volgen en hoe je jouw zorgpraktijk wilt uitbreiden.
 • Diversiteit in werkzaamheden: Het werken als zzp'er in de zorg kan je blootstellen aan een breed scala aan patiënten en zorgomgevingen, wat jouw professionele vaardigheden verrijkt.
 • Flexibele tarieven: Als zelfstandige kun je jouw eigen tarieven bepalen op basis van jouw expertise en de marktvraag.
 • Zelfbeschikking over zorgmethoden: Je kunt jouw eigen zorgmethoden en benaderingen kiezen, waardoor je de zorg kunt bieden die je het meest geschikt acht voor jouw cliënten.
 • Professionele netwerkmogelijkheden: Het zzp'er ondernemerschap biedt kansen om jouw professionele netwerk uit te breiden, wat jouw kansen op het vinden van nieuwe cliënten en zakelijke kansen vergroot.

Nadelen van zzp'er in de zorg zijn

Hoewel zzp'er in de zorg zijn voordelen heeft, brengt het ook enkele uitdagingen met zich mee, waaronder:

 • Onzeker inkomen: Als zelfstandige kan jouw inkomen schommelen, afhankelijk van het aantal cliënten en opdrachten dat je hebt.
 • Administratieve lasten: Je bent verantwoordelijk voor jouw eigen administratie, facturering en belastingaangifte, wat extra werk en stress met zich mee kan brengen. Met ons boekhoudsoftware verwerk jij gemakkelijk en overzichtelijk jouw administratie.
 • Zorg voor eigen verzekeringen: Je moet zelf zorgen voor zaken als aansprakelijkheidsverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat kosten met zich meebrengt.
 • Acquisitie en marketing: Als zzp'er moet je zelf cliënten aantrekken en jouw praktijk promoten, wat vaak extra tijd en moeite vergt.
 • Geen vast dienstverband: Je mist de voordelen van een vast dienstverband, zoals pensioenopbouw en vakantiedagen.

 

 • 25+ jaar ervaring
 • Compleet dienstenpakket
 • Persoonlijke & innovatieve aanpak
 • Op maat gemaakt advies

Balans vinden

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen de voordelen en nadelen van zelfstandige in de zorg zijn. Het kan nuttig zijn om een professionele boekhouder in te schakelen om je te helpen bij het beheren van jouw financiën en belastingzaken. Hier zijn enkele tips:

 • Houd jouw financiën bij: Ons boekhoudsoftware kan helpen bij het bijhouden van jouw inkomsten en uitgaven, waardoor je financiële stabiliteit kunt behouden.
 • Belastingvoordelen benutten: Een boekhouder kan je adviseren over belastingvoordelen en aftrekposten die specifiek zijn voor zelfstandige zorgverleners.
 • Verzekeringen regelen: Jouw boekhouder kan je adviseren bij het kiezen van de juiste verzekeringen om je te beschermen tegen financiële risico's.

Onze boekhoudpakketten voor zzp'ers in de zorg

Bij De Kroon Adviseurs begrijpen we de unieke behoeften van zzp'ers in de zorgsector. Daarom bieden we speciale boekhoudpakketten aan die zijn afgestemd op jouw situatie. Onze deskundige adviseurs staan klaar om jou te ondersteunen bij jouw financiële en administratieve behoeften, zodat jij je kunt richten op het bieden van hoogwaardige zorg.

Bekijk abonnementen

Neem contact op voor meer informatie

Als zzp'er in de zorg is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de voor- en nadelen van het zelfstandig ondernemerschap. Als je meer wilt weten over onze boekho en hoe wij jou kunnen helpen, neem dan vandaag nog contact met ons op.

Onze experts staan klaar om al jouw vragen te beantwoorden en je te voorzien van de ondersteuning die je nodig heb voor een succesvolle zorgonderneming. Ontdek hoe De Kroon Adviseurs jouw zorgonderneming naar nieuwe hoogten kan brengen.


Veelgestelde vragen over de voor- en nadelen van zzp’er in de zorg zijn


Wat zijn de voordelen van werken als zzp'er in de zorg?
De voordelen van werken als zzp'er in de zorg zijn onder andere vrijheid en flexibiliteit in werktijden, het zijn van jouw eigen baas, het opbouwen van directe klantrelaties, de kans op een hoger inkomen, en belastingvoordelen zoals aftrekposten voor zakelijke kosten.

Wat zijn de nadelen van het zelfstandig in de zorg werken?
Enkele nadelen van het zelfstandig ondernemen in de zorg zijn een onzeker inkomen, administratieve lasten zoals het beheren van jouw eigen boekhouding, het moeten regelen van eigen verzekeringen, de noodzaak van zelfacquisitie en marketing, en het ontbreken van voordelen van een vast dienstverband zoals pensioenopbouw.

Hoe kan ik als zzp'er in de zorg profiteren van belastingvoordelen?
Als zzp'er in de zorg kun je belastingvoordelen benutten door zakelijke kosten af te trekken, zoals kosten voor bijscholing, beroepsverenigingscontributies en zakelijke reiskosten. Het is raadzaam om een professionele boekhouder te raadplegen om je te helpen bij het maximaliseren van deze voordelen.

Wat zijn enkele tips voor het vinden van nieuwe cliënten als zzp'er in de zorg?
Je kunt nieuwe cliënten aantrekken door actief te netwerken met andere zorgprofessionals, jouw online aanwezigheid te verbeteren via een website en sociale media, positieve mond-tot-mondreclame te stimuleren, en de kwaliteit van jouw diensten te benadrukken.

Welke verzekeringen zijn belangrijk voor zzp'ers in de zorg?
Belangrijke verzekeringen voor zzp'ers in de zorg zijn aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering), beroepsaansprakelijkheidsverzekering, en arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekeringen beschermen je tegen financiële risico's in jouw beroep.

Hoe kan ik mijn professionele netwerk als zzp'er in de zorg uitbreiden?
Je kunt jouw professionele netwerk uitbreiden door deel te nemen aan lokale zorggerelateerde evenementen, lid te worden van relevante beroepsverenigingen, en samen te werken met andere zorgverleners en instellingen. Ook online netwerken via LinkedIn kan effectief zijn.

Wat zijn enkele stappen om mijn financiën als zzp'er in de zorg te beheren?
Om jouw financiën effectief te beheren, kun je een professionele boekhouder inschakelen, een aparte zakelijke rekening openen, al jouw inkomsten en uitgaven bijhouden, en regelmatig financiële overzichten en budgetten opstellen.
Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op! Contact opnemen
Veelgestelde vragen
Ben ik als zorgverlener altijd vrijgesteld van Omzetbelasting?

Veel zorgverleners gaan ervan uit dat al hun zorgwerkzaamheden zijn vrijgesteld van BTW. Dit is echter niet altijd het geval. Indien jouw opdrachtgever niet de zorginstelling is, maar een bemiddelingsbureau dan zijn jouw zorgwerkzaamheden niet vrijgesteld van BTW. Ook kan het zijn dat een zorginstelling wel jouw opdrachtgever is, maar dat je werkzaamheden verricht die niet overeenkomen met je opleiding en diploma. Ook dan zijn jouw diensten niet vrijgesteld van BTW.

Hallo, waarmee kunnen we je helpen?