Binnen het kader van de Wet BIG
De medische vrijstelling kan ingevolge art. 11, lid 1, onderdeel g., onder 1°, sub a Wet OB alleen worden toegepast als het gaat om:
- diensten die worden verricht door een beoefenaar van een beroep waarvoor regels zijn gesteld bij of krachtens de Wet BIG;
- die diensten behoren tot het deskundigheidsgebied van die beroepsbeoefenaar en een onderdeel vormen van de BIG-opleiding; en
- die beroepsbeoefenaren in het daartoe ingestelde register zijn ingeschreven, althans voor zover de Wet BIG daarin voorziet (Besluit nr. BLKB2016/433M).
Beroepen geregeld in de Wet BIG
De volgende beroepen zijn op grond van de Wet BIG geregeld:
Artikel 3-beroepen:
- arts
- tandarts
- apotheker
- gezondheidszorgpsycholoog
- psychotherapeut
- fysiotherapeut
- verloskundige
- verpleegkundige
- physician assistant
- orthopedagoog-generalist
- klinisch technoloog
Artikel 14-beroepen
- apothekersassistent
- diëtist
- ergotherapeut
- huidtherapeut
- klinisch fysicus
- logopedist
- mondhygiënist
- oefentherapeut (methode Cesar en methode Mensendieck)
- optometrist
- orthoptist
- podotherapeut
- radiognostisch en radiotherapeutisch laborant
- tandprotheticus
- verzorgende individule gezondheidszorg
- daarnaast kunnen krachtens artikel 36a Wet BIG bij algemene maatregel van bestuur (AMvB) beroepen worden toegevoegd
Registratie in het BIG-register
Artikel 3 Wet BIG beroepen
Voor de in art. 3 Wet BIG geregelde beroepen is op grond van die wet een register ingesteld, het zgn. BIG-register. Dit register wordt beheerd door het ministerie van VWS. Registratie is verplicht om een in de Wet BIG geregeld beroep vrijgesteld te mogen uitoefenen (Besluit nr. BLKB2016/433M).
Artikel 34 Wet BIG beroepen
Voor beroepen die op grond van art. 34 Wet BIG zijn geregeld, bestaat geen wettelijke registratie. Voor beoefenaren van deze beroepen geldt het registratiecriterium daarom niet. Wel voeren verschillende van deze beroepsgroepen een privaat register.
Wet BIG: deskundigheidsgebied en opleiding
De medische vrijstelling geldt ingevolge art. 11, lid 1, onderdeel g., onder 1°, sub a Wet OB alleen voor de dienstverlening die kan worden gerekend tot het deskundigheidsgebied van de betrokken beroepsbeoefenaar.
De staatssecretaris van Financiën heeft aanwijzingen gegeven over hoe het deskundigheidsgebied van een BIG-beroepsbeoefenaar kan worden bepaald (Besluit nr. BLKB2016/433M).
De Wet BIG geeft een omschrijving van het deskundigheidsgebied voor alle beroepen waarvoor in art. 3 Wet BIG regels zijn gesteld.
Voor beroepen die krachtens art. 34 Wet BIG bij algemene maatregel van bestuur (AMvB) zijn geregeld, wordt in de AMvB het deskundigheidsgebied omschreven.
Als het deskundigheidsgebied in de Wet BIG of in de AMvB krachtens de Wet BIG nauwkeurig is omschreven, vallen volgens de staatssecretaris alleen de omschreven handelingen onder de vrijstelling.
Dit is bijv. het geval bij verloskundigen en bij medische beroepsbeoefenaren die krachtens art. 36a Wet BIG bij AMvB zijn aangewezen.
Wet BIG: deskundigheidsgebied van een arts
Verder is de staatssecretaris in het hiervóór vermelde besluit ingegaan op het deskundigheidsgebied van een arts. Tot het deskundigheidsgebied van een arts wordt op grond van de Wet BIG gerekend het verrichten van handelingen op het terrein van de geneeskunst. Hieronder vallen volgens de staatssecretaris alle gezondheidskundige handelingen die zijn gericht op het behoeden voor en het genezen van ziekten en het beoordelen van de gezondheidstoestand van de mens. Volgens de staatssecretaris vallen hieronder ook de niet-reguliere c.q. de alternatieve handelingen. Dit betekent dat een arts de medische vrijstelling ook kan toepassen voor de niet-reguliere en alternatieve behandelingen, zoals acupunctuur.
Let op!
Als een BIG-beroepsbeoefenaar buiten zijn deskundigheidsgebied handelt, kan onder bepaalde voorwaarden de medische vrijstelling toch van toepassing zijn. Zie verder Buiten het kader Wet BIG.