· 

Openen zakelijke bankrekening

Op het moment dat u ingeschreven staat in het handelsregister van de Kamer van Koophandel (kVk), kunt u met het KvK-uittreksel een zakelijke bankrekening openen. De bankrekening wordt dan op naam gesteld van de onderneming. Hierop ontvangt u uw omzet en van hieruit kunt u de zakelijke kosten betalen.

 


Redenen openen zakelijke rekening


Zakelijke transacties via een privé rekening is niet toegestaan.
Een particuliere bankrekening is goedkoper dan een zakelijke rekening (behalve het eerste jaar voor startende ondernemers). De vaste pakketprijs van een zakelijke rekening ligt bijvoorbeeld hoger, waardoor de ondernemer elke maand een vaste bedrag kwijt is. Daarnaast rekent de bank kosten voor extra diensten, zoals de transactiekosten.
Ter voorkoming van deze (extra) kosten zou een ondernemer dan simpelweg uitsluitend een privé-rekening kunnen gebruiken voor al zijn zakelijke transacties. Maar dat is in strijd met de voorwaarden van de bank, het is dus niet toegestaan.

Privé en zakelijk gescheiden
Een ondernemer kan met een zakelijke rekening gemakkelijk zijn zakelijke transacties gescheiden houden van privé betalingen. Dit geeft beter inzicht in de financiën van het bedrijf en minder uitzoekwerk tijdens de belastingaangifte. De btw kan bijvoorbeeld direct apart worden gezet, waardoor de aangifte omzetbelasting gemakkelijker verloopt.

Professionele uitstraling
Ook laat de ondernemer met een zakelijke rekening een professionele indruk achter. Een zakelijke betaalrekening staat op naam van de onderneming. Klanten zien bij het overboeken de bedrijfsnaam via de IBAN-check in plaats van de naam van de persoon.


Betaalrekening én spaarrekening
Een zakelijke rekening bestaat meestal uit de combinatie van een betaalrekening en een spaarrekening. Een betaalrekening is bedoeld voor dagelijks gebruik. Het geld op een zakelijke spaarrekening dient daarentegen als buffer en wordt niet gebruikt voor alledaagse betalingen. Het geld op de spaarrekening blijft op de rekening staan en hier krijgt de ondernemer soms rente over.

De zakelijke spaarrekening is alleen te openen in combinatie met een zakelijke betaalrekening bij dezelfde bank. Deze spaarrekening is gratis, de zakelijke betaalrekening kost wel geld.


Keuze bank
Er is veel keuze voor de startende ondernemer voor het openen van een zakelijke bankrekening. In de praktijk wordt vaak gekozen voor de bank waar de ondernemer reeds een particuliere bankrekening heeft lopen. Alle gegevens zijn reeds bekend bij die bank en het openen zal dan, in beginsel, zonder problemen verlopen.


Startende ondernemers
Startende ondernemers krijgen van de meeste banken in het eerste jaar van hun onderneming veelal een starterspakket aangeboden, waardoor zij in het eerste jaar (of de eerste 6 maanden) geen of zeer weinig bankkosten hoeven te betalen.