· 

Aanvragen e-Herkenning

Wat DigiD is voor de particulieren om bij de websites van de overheid te kunnen inloggen is de e-Herkenning voor de ondernemers (officële website e-Herkenning).

Volgens een uitspraak van de  Rechtbank Gelderland gedaan op 15 februari 2022 is het gebruik van e-Herkenning nog niet verplicht. Echter de overheid is bezig met de invoering van de Wet Digitale Overheid waarin dat wél wordt verplicht. We gaan er daarom in dit onderdeel ervan uit dat het gebruik van e-Herkenning binnenkort alsnog verplicht wordt.

 

1. Wat is e-Herkenning ?
eHerkenning is een online methode voor ondernemers om veilig in te loggen op websites van de overheid. Zo kunt u gebruikmaken van bepaalde diensten, zoals het aanvragen van een subsidie of een vergunning, indienen van belastingaangiftes, enzovoort. e-Herkenning is daarom te vergelijken met DigiD voor particuliere gebruikers.


2. Waarom e-Herkenning ?
Vroeger moest u als ondernemer bij elke overheidsinstantie een account aanmaken. Met eHerkenning kunt u via één persoonlijke inlogsleutel inloggen bij ruim 500 organisaties in de (semi-)publieke sector.

De lijst van organisaties die gebruikmaken van eHerkenning groeit met de dag. Onder andere provincies, gemeenten, waterschappen, diverse ministeries en uitvoeringsorganisaties zijn aangesloten op dit systeem. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de Belastingdienst, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), CJIB , UWV, RDW of de KvK. Hier kunt  de complete lijst inzien: lijst e-Herkening dienstverleners

Zo kunt u bij het ministerie van Veiligheid en Justitie via eHerkenning online een Verklaring Omtrent Gedrag aanvragen. U hoeft als aanvrager niet langer in de rij te staan bij het gemeenteloket, maar kunt u de zaken online regelen. 


3. Welk niveau e-Herkenning ?
Er zijn verschillende niveaus voor e-Herkenning: niveau 1 t/m 4. Om in te kunnen loggen bij de belastingdienst hebt u niveau 3 nodig. Niveau 4 is het hoogste niveau, dat werkt met persoonlijke PKI-overheidscertificaten, maar dat heeft u als zorgverlener niet nodig.
Dus met e-Herkenning niveau 3 kunt u inloggen op alle voor u relevante overheidsinstanties. 


4. Aanvragen e-Herkenning niveau 3
Het aanvragen van e-Herkenning kan enkele dagen of zelfs weken duren, afhankelijk van uw situatie. Overigens kunnen alleen bedrijven die ingeschreven staan bij de KvK e-Herkenning aanvragen.
Dus u moet zich altijd eerst als onderneming inschrijven voordat u e-Herkenning kunt aanvragen.

e-Herkenning vraagt u niet aan bij de overheid, maar bij een beperkt aantal commerciële bedrijven:

  1. Connectis
  2. Reconi
  3. Digidentity
  4. KPN
  5. QuoVadis
  6. Z login

Op de officiële website van eHerkenning vind je een overzicht van de diensten die per aanbieder worden aangeboden. Hier kun je ook zien welke partij in jouw situatie het relevantst is.